reede, veebruar 20, 2009

Pilk kauguste taha

.


"Tuhandete aastate tagustest kõrgkultuuridest ei ole fotosid ega filme, mis lubaksid meil suurema vaevata mõista toonaseid inimesi ja nende mõttemaailma. Meie pilt Muinas-Egiptusest ja Mesopotaamiast on pandud kokku pika aja vältel kild-killult, läbi tuliste vaidluste, avastuste ja eksimuste. Iga leitud uus kivisse raiutud hieroglüüftekst või savist kiilkirjatahvel aitab mõistmisele lähemale, ent samas on selge – see on ikkagi vaid mosaiik, millest jääb palju kilde puudu."

Nii tutvustatakse näitust "Kadunud aegade aarded" Kadriorus Mikkeli muuseumis, mis jääb avatuks aasta lõpuni.


Antud eksponaatidest olid paljud vanad. Pärist umbes teisest aastatuhandest eKr.
Kui laev põhja läks, siis leituna ei saadetud peale mitte arheolooge, vaid nn päästjaid, kelle tuukri-tinaraabaste all purunesid väikesed haruldused, kui tuuker ise vaid suuri asju kaasa haaras...


Huvitav, et suur osa eksponaatidest kuulub vist eesti mehele Pekka Ereltile, pärit tema erakogust.
Hämmastav! Kuidas saavad 4-5 tuhande aasta vanused haruldused, väärtused, lihtsalt inimeste erakogudesse?


On näha ehtsaid hieroglüüfe, ühes väljapanekus ka rulltempleid ja nende kujutisi. Need on tõeliselt vanad ja tõeliselt päris.


"Näitus toob vaatajani esemeid vanast Egiptusest - muumia maski, kivinõud, skarabeused, Faijumi portree-, kuid näha saab ka Sumeri ja Babüloonia kiilkirjatahvleid ja silinderpitsateid ning mitmeid esemeid teistest Vana-Ida kultuuridest. Samuti Kreeka vaase ja Küprose keraamikat ning Ameerika kõrgkultuuride kunsti Kolumbuse-eelsest ajast."


Harukordne võimalus nii lähedalt näha nii muistseid ehedaid esemeid. Paraku pidin seekord kiirelt läbi kappama. Kuid aasta lõpuni veel mõned kuud - ehk jõuab ka süveneda teinekord.

Kommentaare ei ole: